piątek, wrzesień 24

Sonata nad Dolinką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

To, że spółdzielnie mieszkaniowe wznoszą domy nie jest niczym nadzwyczajnym. Istotne jest bowiem co robią z zyskami ze sprzedaży mieszkań. Czy dbają o polepszenie standardu zamieszkania? Spółdzielnia Mieszkaniowa „Służew nad Dolinką” należy do przodujących w Polsce pod względem dbałości o swoich mieszkańców. Właśnie, pod adresem Sonaty 5, wybudowała szósty budynek wielorodzinny, licząc od wznowienia działalności inwestycyjnej w 2003 r.

Spółdzielnia za każdym razem zysk przeznacza na realizację kolejnych celów. Zmodernizowała budynki mieszkalne, które powstały 30 lat temu. Jako pierwsza w Warszawie zorganizowała sprawnie działający system bezpieczeństwa mieszkańców i mienia, zakładając sieć monitorów i podejmując współpracę z Policją. Zbudowała boisko przy ulicy Noskowskiego, obok którego znajduje się siłownia plenerowa i boisko do gry w siatkówkę. Na początku roku na boisku została położona nowa nawierzchnia – sztuczna trawa.  W tym roku Spółdzielnia poddała renowacji również trawiaste boisko przy ul. Wałbrzyskiej. Atrakcją osiedla jest teren rekreacyjno-wypoczynkowy „Górki Służewskie” z placem zabaw dla dzieci, linarium, boiskiem do gry w siatkówkę, siłownią plenerową i podświetlanymi, „tańczącymi” fontannami.

W 2015 r., Spółdzielnia oddała do użytku Przedszkole Małego Kopernika”. W zakończonej w 2017 r.  inwestycji przy ul. Mozarta 1, oprócz mieszkań, garażu i biura Spółdzielni, znalazło się miejsce dla Klubu Seniora, świetlicy środowiskowej, sali konferencyjnej i publicznej biblioteki z czytelnią. Mieszkańcy mogą tu spędzać miło czas na pięknych tarasach, czytając prasę lub korzystając z zajęć oferowanych przez Klub Seniora

Kolejnym zaskoczeniem było w2ybudowanie schodów ruchomych ze stacji metra, po stronie głowicy południowo-wschodniej. Teraz mieszkańcy nowego budynku przy ul. Sonaty 5 oraz budynków po wschodniej stronie osiedla mają bliżej do peronu stacji metra i w dodatku mogą korzystać ze schodów ruchomych.

Nowemu budynkowi nadano nazwę „Sonata nad Dolinką”. Powstało w nim 141 mieszkań, 9 lokali użytkowych oraz dwupoziomowy garaż podziemny na 225 miejsc postojowych. W jednym z lokali użytkowych została zlokalizowana przychodnia podstawowej opieki zdrowotnej „RekolMed|”.

Cała inwestycja przyniesie Spółdzielni zysk rzędu ok. 40 mln zł. Pieniądze te zostaną przeznaczone między innymi na remonty istniejących budynków i infrastruktury osiedla.

27 sierpnia 2021 r. odbyło się uroczyste wmurowanie aktu erekcyjnego. Przyszło wielu mieszkańców by wspólnie radować się z kolejnego sukcesu. Tuba z aktem reakcyjnym nie została zabetonowana lecz ukryta w ścianie budynku za okładziną zewnętrzną.

Tekst i fot. Andrzej Rogiński

Akt erekcyjny

Jako że pamięć rzeczy ludzkich szybko przemija, przeto słusznym jest zwyczajem utrwalić na piśmie ważniejsze zdarzenia, by następnym pokoleniom ich znaczenie przekazać. Tą myślą powodowani spisujemy niniejszym dokument. Wszem i wobec i każdemu z osobna wiadomym się czyni, że w dniu 26 sierpnia 2021 roku akt erekcyjny inwestycji pod nazwą „Sonata nad Dolinką” w ścianie zewnętrznej budynku umieszczony został. Rzecz miała miejsce przy ul. Sonaty 5 w mieście stołecznym Warszawie, której prezydentem w tym czasie był Rafał Trzaskowski.

By wydarzeniom tym odpowiednie miejsce w kronikach nadać, głosimy przeto, iż uroczystość miała miejsce gdy Prezydentem Rzeczypospolitej Polskiej był Andrzej Duda, podczas pontyfikatu Ojca Świętego Franciszka, gdy proboszczem Parafii pod wezwaniem Św. Dominika w Warszawie był obecny na uroczystości o. Krzysztof Michałowski.

Wolę i staranie Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej „Służew nad Dolinką” do realizacji statutowych zobowiązań rozwoju i rozbudowy osiedla Rada Nadzorcza potwierdziła uchwałą z dnia 22 maja 2010 r. „w sprawie zatwierdzenia koncepcji inwestycyjnej budowy budynku mieszkalnego wielorodzinnego”. Tak oto zapisały się pierwsze karty Kalendarium Inwestycji, nazwanej w czasie późniejszym „Sonatą nad Dolinką”. Umowę na opracowanie dokumentacji technicznej w imieniu pracowni projektowej Lewant S.A. podpisali w dniu 28.09.2011r. Mirosław Pieczul oraz śp. Bogdan Żmijewski. Funkcję projektanta głównego podjął Zbigniew Majrowski, który we współpracy z Adamem Grzelcem, Adamem Dąbrowskim oraz Januszem Cymborskim wizję budynku stworzyli i na papier przelali. Do współpracy zaangażowali ponadto projektantów konstrukcji Krzysztofa Szyjkę, instalacji elektrycznych Barbarę Halicką-Pękalę, instalacji sanitarnych Tomasza Churskiego oraz wentylacji Tomasza Mielnika. Zgodność projektu budowlanego z obowiązującymi przepisami potwierdzono w dniu 21 grudnia 2015 r. uzyskując decyzję o pozwoleniu na budowę.

Realizację obiektu powierzono warszawskiej firmie Zab-Bud Andrzej Zaboklicki, która w dniu 15 maja 2019 r. prace budowlane rozpoczęła. Ku wiecznej pamięci przyszłych pokoleń, należną pamięć budowniczym oddać należy i wspomnieć. Do najważniejszego zadania kierowania budową prezes Andrzej Zaboklicki wyznaczył Jarosława Barbachowskiego, którego w realizacji wspierali Piotr Panufnik, Przemysław Sych, Jacek Rząd, Grzegorz Domagała, Adrian Zatorski oraz wielu innych, których nie sposób wymienić. Nadzór nad realizacją pełnił zespół inspektorów nadzoru Działu Inwestycji Spółdzielni Mieszkaniowej „Służew nad Dolinką” koordynowany przez Karola Kanię, w skład którego weszli Magdalena Dąbkowska, Jan Milewski, Zbigniew Białek oraz Tadeusz Różański. Przygotowanie inwestycji wsparł swoją wiedzą i doświadczeniem Rajmund Terlecki, a o profesjonalny kontakt i współpracę z nabywcami lokali przez cały okres przedsięwzięcia dbała Agnieszka Kołodziej.

Współdziałanie powyżej opisanych zespołów nie byłoby możliwe i skuteczne, gdyby nie zaangażowanie, konsekwencja w działaniu i determinacja Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej „Służew nad Dolinką” w osobach Prezesa Grzegorza Jakubca oraz jego zastępcy Janusza Przewłockiego. Zaufanie i nieprzerwane wsparcie działań Zarządu na każdym etapie realizacji inwestycji od 2010 r. potwierdzili w imieniu Rady Nadzorczej obecni na uroczystości Przewodniczący Rafał Miastowski, jego poprzednik Grzegorz Jemielita, zastępca Przewodniczącego Piotr Stasiak oraz sekretarz Izabela Ziemińska-Marynowicz.

W pojemniku, zwanym kapsułą czasu, prócz aktu niniejszego dawnym zwyczajem umieszczono monety polskie w nominałach powszechnych na czas uroczystości od 1 grosza do 5 złotych oraz bieżący egzemplarz (wydawnictwo). Uroczystość owa miała miejsce po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie obiektu, na etapie przygotowania do eksploatacji. Dla udokumentowania tych faktów oraz pozostawienia świadectwa dla potomnych akt niniejszy podpisany został własnoręcznie przez twórców dzieła oraz zaproszonych gości.

Udostępnij

About Author